Transparent White Star

Playlist

20 Ağustos 2015 Perşembe

Yorum: Kırık Çömlek Parçası (Linda Sue Park)

Kırık Çömlek Parçası-Bibliomaniac Ladies


Başlık: Kırık Çömlek Parçası
Yazar: Linda Sue Park
Yayınevi: Beyaz Balina
Sayfa: 164

"Çalışmak bir adama saygınlık kazandırır, çalmak ise onu yok eder."


Son yaptığım kitap alışverişinde özellikle Asya edebiyatına dair kitaplar almaya çalışmıştım ve bu kitap da onlardan biri. Daha önce de dediğim gibi bu yılın Kitap Başkenti Güney Kore'nin Incheon eyaleti, bunu her ne kadar yılın sonuna doğru öğrensem de yılın son aylarında özellikle Güney Kore edebiyatından bir şeyler okumaya çalışıyorum. Ve bu kitapla da çok doğru bir kitap seçimi yaptığımdan emin oldum.

Kore'nin küçük bir köyü... 12. yüzyıl...
Ağaçkulak'ın bir hayali vardır. Her gün gizli gizli çömlek ustası Min'in bir avuç kilden bir şaheser yaratmasını izler. Bu, ona göre bir mucizedir. Kendisi de bir gün böyle bir mucize gerçekleştirmek için can atar. Fakat bu küçük köyde, gidip bir çömlek ustasından size sanatını öğretmesini istemek olanaksızdır. 
Hele de Ağaçkulak gibi bir yetimseniz. Ağaçkulak, öncelikle kendisini ustasına kanıtlamak zorundadır. Bunun için Min ustanın yanında çalışmaya başlayan Ağaçkulak, böylece hayaline bir adım daha yaklaşır. Ama bazen bir hayal öylesine uzak gelir ki adeta görünmez olur. Ama belki Ağaçkulak her seferinde bir tepeyi, bir vadiyi aşarak hayaline kavuşacaktır.
Kitabın çok samimi bir anlatımı var. Okur kendini Ağaçkulak'ın yerine çok rahat bir şekilde koyabiliyor. Karakterlerin hepsi çok güzel. Aynı zamanda 12. yy Kore'sine dair çok da yerinde tarihi bilgiler edinebiliyorsunuz. Çocuk kitabı olduğu için tarih bilgisine boğulmuyorsunuz ve bu durum sıkılmamanızı sağlıyor. Bunun yanında Kore kültürüne ve özellikle çömlek yapımına dair çok değerli bilgililer öğreniyorsunuz bu kitapla. Açıkçası kitabın sonundaki Bin Turna Vazosu ile ilgili kısma ve Yazarın Notu bölüm benim çok hoşuma gitti. Bu güne kadar bu konuya hiç ilgi duymamama rağmen birden merakım depreşti. Ayrıca kitapta dürüstlüğe, çalışkanlığa ve cesarete dair verilen öğütler de kesinlikle çocukların anlayabileceği güzellikteydiler. Tabi yetişkinler olarak bizim de alacağımız mesajlar oldukça fazlaydı.

Bin Turna Vazosu (Turna ve Bulut Vazosu)

Kırık Çömlek Parçası, benim için okuduğum en iyi çocuk kitaplarından birisi. Bir yetişkin olarak hem gülerek hem de ağlayarak okuduğum bu kitabı tek oturuşta bitirdim. Belki bu durum biraz da benim uzun süredir Güney Kore kültürüne olan merakımdan kaynaklanıyor ama eğer bu konunun meraklısı değilseniz bile eminim bu kitabı çok seveceksiniz. En azından yazarın kitaba dair notunu okuduğunuzda ne kadar titiz bir çalışmanın ürünü olduğunu görüp yazara hayran kalacaksınızdır. 


Bibliomaniacs Puanı:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder