Transparent White Star

Playlist

10 Temmuz 2014 Perşembe

Yorum : Mihmandar


Bir Eyüp Sultan Romanı



        Başlık : Mihmandar
        Yazar :  Prof. Dr. İskender Pala
        Yayın Evi : Kapı Yayınları
        Yayın Yılı : 2014
        Sayfa Sayısı : 400 sayfa

       Çoğu okur roman okumaya bayılır. Ben tarih kitapları okumaya da bayıldığım için tam bir İskender Pala hayranıyımdır fakat doğruyu söylemek gerekirse Efsane kitabında normalde İskender Pala'nın kitaplarını okurken ki mutluluğu yakalayamamıştım. O yüzden Mihmandar'ı dört gözle bekledim. İyi ki de beklemişim. Çıkar çıkmaz aldım ve bir çırpıda okudum. Muhteşem miydi? Kesinlikle :) Peygamber Efendimiz'in dönemini anlatması, çok önemli olmasına rağmen değerini çok fazla bilemediğimiz muhterem bir zatı konu alması, diğer sahabeler, onların Peygamber'imize karşı olan sevgileri saygıları o kadar güzel anlatılmış ki kitapta tam bir "mihmandar" oldu benim için. 

     Efendimiz dönemini okurken bir anda Muaviye dönemine geçilmesi benim biraz tadımı kaçırmıştı. Hiç sevmem Muaviye ve Yezid dönemlerini. Doğrusu kim sever ki? Bu bölüm de tempo baya yavaşlıyor. İlk sayfalar sular seller gibi geçtikten sonra bir duruluyor roman.Ama yine de konunun güzelliği kitabı elimizden bıraktırtmıyor. Eyyüb El-Ensari'nin hastalanması, Hamed'in ona yoldaşlığı, Bizans seferi derken güzel bir yolculuk yapıyoruz o dönemde. Hem Eyyüb El-Ensari'yi tanıyoruz hem o dönemde ki sahabilerin hayata ve olaylara bakış şekillerine tanıklık ediyoruz. Ben kitabı okurken kendimi fazlasıyla suçlu hissettim çünkü onlar o kadar hassas yaşıyorlarmış ki dini onlar öyleyken kendi halime yandım. He bir de kırk hadis var. Kitap boyunca Eyyüb El-Ensari her durakta bir hadis öğretiyor Hamed'e. Böylece sende kitabı bitirdiğinde kırk hadis öğrenmiş oluyorsun.:)

     Çokta fazla içerik hakkında bilgi vermeden bir küçük noktaya daha değineyim. Farklı ve güzel bir teknik kullanmıştı bu sefer yazar. Her bölüm başka bir kahramanın gözünden anlatılmıştı ve her bölümün sonunda o bölümü anlatan kahramanımız kendini tanıtıyordu. Bölümün sonunda tanıtması sebebiyle sen bölümü okurken kimin gözünden anlatıldığını anlamaya çalışıyorsun ve bu da bir hayli eğlenceli kılıyordu kitabı.
         
     Umarım sizde benim kadar severek okursunuz birde inşallah çok geçmeden diğer roman da gelir. Acaba bu sefer hangi zat anlatılacak :) 


Bibliomaniac Puanı:





Uygun Fiyat Listesi:

Okuoku: 13.87 TL 
İdefix: 14.25 TL 
DR: 14.25 TL
Kitapyurdu: 14.25 TL 



5 yorum:

  1. Bir türlü okuyamadım ya bu romanı ben ondan nispet yapıyorsun bana :) Yazını okudukça merakım arttı, Paulo Coelho'nun The Witch of Portobello'da kullandığı tekniğin benzerini kullanmış sanırım, o romanda çok beğenmiştim, oldukça farklı bulmuştum eminim bunu da beğeneceğim ;)

    YanıtlaSil
  2. The Witch of Portobello da her bölümde farklı kişi Athena yı anlatıyordu burda olay anlatılıyor ama evet benzer ve nispette yaptığıma göre artık oku :D

    YanıtlaSil
  3. Tesekkurler Betulcum sayende hikaye metoduyla hem tarihi hem dini bilgiler edineceğimiz değerli bir kitap hakkında fikrimiz oldu :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de sonunda Mihmandar'ı bitirmiş bulunmaktayım. Kendimi tebrik ediyorum :) Neden bu kadar uzun sürdü diye sormayın ben İskender Palayı heep böyle uzun uzun okurum, hiç bitmez bir türlü. Her şey bir yana da kitap bir harikaydı. Herkes okusun herkes!

    YanıtlaSil