Transparent White Star

Playlist

11 Aralık 2014 Perşembe

Yorum : Tarih Tıbbı Konuşturdu

         
Başlık:Tarih Tıbbı Konuşturdu
Yazar: Talha Uğurluel & Muammer Kayatekin
Yayın Evi: Timaş Yayınları
Sayfa:216
 

Merhaba kitap kurtları. :) Bir çoğunuz Talha Uğurluel'i Tv programlarından tanıyor olabilir en azından, ben yazarımızın ilk kez bir kitabını okudum öncelerinde hep programlarını izliyordum. Oldukça eğlenceli bir karakter olması hem programları daha çok sevdiriyor hem de kitabını çok güzelleştirmiş. Fakat benim kitabı almamdaki temel sebep yazarı değil yani yazar da etken tabi ama beni en çok çeken kitabın ismiydi, "Tarih tıbbı konuşturdu". Sizce de çok farklı değil mi? Bu kitap diğer tarih kitaplarından ya da diğer tıp kitaplarından çok farklı çünkü ikisi iç içe, tarih ve tıp birlikte verilmiş. Talha Uğurluel bir tarihçi olarak olayların tarihi yönlerini irdelemiş ve Muammer Kayatekin de bir tıp doktoru olarak olayların tıbbi boyutuna bakmış. Bence çok da güzel yapmışlar.
       
Kitabımız da ne yok ki... Tam da küçük başlığın dediği gibi suikastler, sır ölümler, esrarengiz olaylar... Benim bir tarih meraklısı olarak hep küçük sorularım olmuştur. Mesela Fatih öldürüldü mü öldü mü? Hatta bu konuda çokça kitap okumuşumdur ama hepsi de fiyasko çıktılar ne yazık ki, Ahmet Ümit- Sultanı öldürmek gibi. Pekii Yavuz neden öldü? Ya da gut hastalığını biliyorsunuzdur belki, hani şu birçok Osmanlı padişahının ölüm sebebi olan hastalık. Bu hastalık hakkında ayrıntılı bilgi edinmek istiyordum. Bir de Hürrem var tabi onun da ölüm sebebi incelenmiş- bu konu günümüzde çok ilgi çekebilir- Veeee bu kitap bunların hepsini bana sundu! Tabi bütün konular Osmanlı ile ilgili değil. Toplamda 19 konu başlığı var ve 4 - 5 tanesi Osmanlı hakkındadır ama benimde en çok ilgimi onlar çekti** Belki canice gelecek ama ben her zaman işkence yöntemlerini de merak etmişimdir. Kitapta "Tarihte işkence yöntemleri nelerdi? Göze nasıl mil çekilir?" başlığı altında işkence yöntemleri anlatılmış. Ben bu bölümü bitirdiğim de ağlayacaktım çünkü insanların nasıl bu kadar cani olabildiklerine inanamadım, öyle işkenceler var ki.. Okuyup görün derim ben ama tabi bu bölümü atlayabilirsiniz de çünkü mideniz ve yüreğiniz el vermeyebilir :) Bir de mumyalar var. Kesinlikle okuyup mumyalardan elde edilen şifaları öğrenin derim ben. Eğer mitolojiye ilginiz varsa ilk konu olan Achilles'in ölümü sizin için kitaba güzel bir başlangıç olabilir ya da çarmıha gerilerek ölüm, karantina odaları daha birçok merak edilesi konu. Tıp boyutu nerede diyecek olursanız şöyle ki her bölümde önce konu tarih açısından anlatılmış sonrasında konu ile ilgili tıbbi bir soru sorulup uzun uzadıya tıp açısından irdelenmiş konu.
      
Bu kitabın bir başka güzel yönü de bölüm bölüm olması. Eğer birkaç kitabı birlikte okuyan biriyseniz bu kitap çok iyi oluyor çünkü ben mesela iki romanı okurken birini okurken aklım diğerinde kalıyor. Bu kitapta bir bölümü bitirip diğer bölüme başlayana kadar rahatsınız** Birde unutmadan kitabın sayfalarından bahsetmem gerek. Tam anlamıyla muh-te-şem.. Rengarenk ve konuyla ilgili fotoğraflarla dolu. Bölümü okurken merak ettiklerini fotoğraflar da bulabiliyorsun ve bu daha da bir güzelleştiriyor kitabı. Son olarak iyi ki alıp okumuşum dediğim kitaplardan**





Bibliomaniacs Puanı:



Uygun Fiyat Listesi:

DR: 13TL
Babil: 11 TL
Okuoku: 13 TL



1 yorum:

  1. Sonunda ben de bitirdim bu kitabı, farklı ve kesinlikle bu tarz bilgileri merak edenler için aydınlatıcı bir kitap olmuş. Özellikle roman gibi kitaplar yerine bölümlere ayrılmış kitapları sevenlere tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil