Transparent White Star

Playlist

10 Ekim 2014 Cuma

Top 5 Cuma - Edebiyattan Esinlenilen En Güzel 5 Otel



#1 - Hôtel de Glace, Kanada

Hotel de Glace Jules Verne'in Dünyanın Merkezine Seyehat adlı romanından esinlenilmiş ve temasına da Kışın Merkezine Seyehat (Journey to the Center of Winter) adı verilmiş. Bu otel her yıl tekrar inşa edilmekte ve ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. 

Dünyanın merkezinde uyumaktansa buz ve kardan oluşturulmuş bir otelde uyumayı tercih edeceğimiz kesin tabi ama yine de ne kadar güzel ve rahat olur işte ondan pek emin değilim.



#2 - Inn BoonsBoro, Frederick, Maryland


Bu otelin sahibinin Nora Roberts olduğunu söylesem ?.. Gerçi hayranlarının çoktan bu otelden haberi vardır ama bizim gibi çok da Nora Roberts okumayı tercih etmeyenler için ilginç bir bilgi olacaktır diye düşünüyorum. 

Otelin ilginç yanı tabi ki sahibinin Nora Roberts olması değil, bu listede yer almasını sağlayan sebep 2009'da açılan bu otelin 8 odasından her birinin ünlü bir edebiyat çiftinden esinlenerek dizayn edilmiş olmasıdır. Ve hepsi de kendi mutlu sonlarını bulan çiftlerdir, mesela Jane ve Rochester, Wesley ve Buttercup. En güzeli ise her odada esinlenildiği kitabın bir kopyası bulunmakta ve oda baştan sonra o roman ve geçtiği döneme göre dekore edilmiş. Eminim bu otele gitmek isteyen çok kitap kurdu vardır!




#3 - The Sylvia Beach Hotel, Nye Beach, Oregon

Benim kişisel favori otelim ise bu, nedenini merak ediyorsanız sanırım sadece "Jane Austen" demem yetecektir. 

Harika başka bir şey de, bu otelde ne TV var ne wi-fi hatta radyo ve telefon bile yok! Yani tek yapacağınız şey okumak, okumak ve yine okumak. Otelin odaları Klasikler, Çok Satanlar ve Romanlar olmak üzere üçe ayrılmış ve en pahalısı da tabi ki Klasikler kısmıymış. Bu odalar, Mark Twainden tutun Jane Austen'a, JK Rowling'e ya da Dr. Sesuss'a bir çok harika yazardan esinlenilerek dekore edilmiş. 

Bir de çok da güzel bir kütüphane bölümü varmış, bizden demesi.



#4 - The Hobbit Motel, Yeni Zellanda

İşte bu da dünyanın ilk Hobbit oteli. İsteyenler Bilbo ya da Fredo gibi yaşayabilirler.  Ve üzgünüz ama yüzük falan yok! Yani yoktur sanırım. 



#5 - Radisson Sonya Hotel, St. Petersburg, Rusya


Ve son olarak da Rusya'daki Radisson Sonya Oteli.. Utanarak söylemeliyim ki şimdiye kadar Dostoyevski okumuş bir insan değilim. Belki bir gün bunu da başarırım kim bilir... Bu oteli listeye eklememdeki sebep ise, yapımda emeği geçenler epey uğraşmışlar gibi, eh madem öyle ben de paylaşayım istedim.

Otelin esin kaynağı muhteşem -öyle duydum- eser Suç&Ceza. Kitabı okumadım ama duyduklarıma göre en güzel seçenek bu mu olmalıydı gerçekten diye düşünmüyor değilim. Bu otelin en sıradan odasınd Rafael’in Sistine Madonna'sına rastlayabilirsiniz ya da Dostoyevski'nin somanlarında sıkça söz ettiği -söyleyenlerin yalancısıyım- tabloya, ve hatta yazarın kendi çalışma masasının benzerlerine de... Ve tabi nereye baksanız Rus dokusunu, renklerini göreceksinizdir. 


Kitaplara aşık bir kişi olarak eğer bir gün bu otellerin olduğu şehirlerden birine yolum düşerse -ne yol olurmuş o be!- bu oteller dururken başka bir otele gideceğimi hiç zannetmiyorum. Bir kitapsever daha ne isteyebilir değil mi :) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder