Transparent White Star

Playlist

26 Eylül 2014 Cuma

Top 5 Cuma - En Güzel Kitap İsimleri

Merhaba kitap severlerrr :) 
Her hafta, acaba sonraki haftalarda neyin Top 5 listesini yapsam diye düşünüyorum ama konu kitaplar olunca illa ki bir şey bulunuyor :) Bu hafta da benim şu zamana kadar en beğendiğim, en çok dikkatimi çeken kitap isimlerini paylaşmak istedim. Kitap satın alırken söz konusu yazar beğendiğim biri olunca isimlere çok dikkat eden biri değilim ama hiç bilmediğim bir yazarın kitabını alırken kitap ismi de etki ediyor tabi. Bu listeyi hazırlarken kitaplarını okuduğum okumadığım bir çok yazar arasından seçim yaptım ve son 5'e bu kitaplar kaldı. Aslında çok fazla kitap ismi var paylaşacak ama en başında bu liste 5'i geçmemeli diye saçma bir karar alınca el mahkum şimdilik bu kadarını paylaşabiliyorum umarım siz de bu listeyi seversiniz zira bugün hayli soğuk bir Cuma günü olunca listeyi hazırlamak biraz zor oldu benim için ama sonunda bitti. Bakalım hangi kitaplar var listemizde ^^


#5 - Beyoğlu Rapsodisi 


Goodreads Puanı: 3.65
Konusu:
Üç arkadaşın hikâyesi bu. Biraz da Beyoğlu’nun hikâyesi. Beyoğlu’nun karmaşasının, kalabalıkların arasına gizlenen sırların hikâyesi. Sokakların, binaların, bildiğimiz, bilmediğimiz köşelerin, ama en çok insanların hikâyesi. Çocukluktan başlayan, mekânı yine Beyoğlu olan bir dostluğun bugünü anlatılıyor “Beyoğlu Rapsodisi”nde. Üç farklı kişiliğin, üç farklı yaşam tarzının birleştiği bir nokta bu dostluk. Önce onları tanıyoruz, hayatlarına tanık oluyoruz. Sanıyoruz ki, her şey hep böyle doğal gidecek. Sanıyoruz ki, hayat normal seyrini sürdürecek. Ama gün geliyor, bir fotoğraf sergisi hayatlarını değiştiriyor. Önce bir kadın giriyor bu üçlünün arasına, bir Rus. Sonra cinayet fikri hayatlarının bir parçası oluyor. Soruşturmalar, sorular... Ve sırlar geliyor ardından. 
Şahsen çok da Ahmet Ümit hayranı biri değilimdir ama hep bir kitabını okumak istemişimdir ve utanarak söylemeliyim ki kitaplığımdaki tek kitabı olan Sultanı Öldürmek romanı da yarım kalmış bir şekilde beni beklemektedir. Her ne kadar kitaplarını okumamış olsam da kitap isimleri konusunda kendisini oldukça başarılı buluyorum. Listeye bir kitabını koyarak vicdanımı rahatlatmak istediğimi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz - ya da yanılmıyorsunuz ama neyse konumuz bu değil- .
#4 - Puslu Kıtalar Atlası


Goodreads Puanı: 4.49

Konusu:
Yeniçeriler kapıyı zorlarken Uzun İhsan Efendi hâlâ malûm konuyu düşünüyor, fakat işin içinden bir türlü çıkamıyordu…“Rendekâr doğru mu söylüyor? Düşünüyorum, öyleyse varım. Oldukça makûl. Fakat bundan tam tersi bir sonuç, varolmadığım, bir düş olduğum sonucu da çıkar: Düşünen bir adamı düşünüyorum. Düşündüğümü bildiğim için, ben varım. Düşündüğünü bildiğim için, düşlediğim bu adamın da varolduğunu biliyorum. Böylece o da benim kadar gerçek oluyor. Bundan sonrası çok daha hüzünlü bir sonuca varıyor. Düşündüğünü düşündüğüm bu adamın beni düşlediğini düşlüyorum. Öylese gerçek olan biri beni düşlüyor. O gerçek, ben ise bir düş oluyorum.”Kapı kırıldığında Uzun İhsan Efendi kitabı kapadı. Az sonra başına geleceklere aldırmadan kafasından şunları geçirdi:“Dünya bir düştür. Evet, dünya... Ah! Evet, dünya bir masaldır.”
Uzun zamandır okumak istediğim yazarlardan/kitaplardan biri. Goodreads puanı da böyle yüksek olunca sanırım daha fazla beklememem gerektiğini anlamam gerekiyor. Sanırım tek beklediğim biri beni dürtsün, çıkıp 'Bu kitabı hemen okumalısın, ne bekliyorsun' desin, kitabı hemen alıp okuyacağım. 

#3 - Saatleri Ayarlama Enstitüsü 


Goodreads Puanı: 4.42

Konusu: 
Şiirlerinde sembolist bir dil kullanan Ahmet Hamdi Tanpınar romanlarında gerçekçi ve sosyal sorunlara eğilen bir tarzı tercih etmiştir.Saatleri Ayarlama Enstitüsü Türk insanının doğu ve batı arasında bocalamasını irdeleyen bir başucu romanıdır.Saatleri Ayarlama Enstitüsü, içeriğini ve konusunu romanın karakterlerinden Nuri Efendi (Saat Ustası), Mübarek (Ayaklı ve yaşlı bir İngiliz yapımı duvar saati), Halit Ayarcı ve saat-zaman-insan ilişkilerinden almaktadır.Anlatım, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kendine has simgeci anlatımıyla birleşip, zaman zaman gelişen olaylarla birlikte başkalaşmaktadır. İnsanların popülerliğe ve paraya verdiği önemin, insanların nasıl bir anda yüz değiştirebileceğinin altı çizilmektedir.İki uygarlık arasında bocalayan,toplumumuzun yanlış tutumlarını,davranışlarını alaya alan eleştirel bir romandır.Yapıt çocukluğu II. Abdülhamit döneminde geçen, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde de yaşayan Hayri İrdal'ın anıları şeklinde kurgulanmıştır.Roman dört bölümden oluşmaktadır:Büyük Ümitler,Küçük Hakikatler,Sabaha Doğru,Her Mevsimin Bir Sonu Vardır.

Okunacaklar listemin başlarındaki kitaplardan biri : Saatleri Ayarlama Enstitüsü. Klasik kitaplardan biri olduğu için çok da yorum yapmaya gerek yok sanırım ama başka bir Top 5 Cuma listesini sırf bu kitaba ayıracağım kesin zira o kadar mükemmel yabancı kapak tasarımları var ki kitabın hakkında hiçbir şey bilmeseniz bile sırf ismi ve kapak tasarımı için okursunuz sanıyorum.

#2 - A'mak-ı Hayal 


Goodreads Puanı: 4.25

Konusu:
"Tuhaf! Varla yok hiç bir olur mu? Örneğin ben şimdi varım, yarın yok olacağım. Bu ikisi arasında fark yok mu?" dedim.
Deli, başını çevirdi. Kahkahayı bastı:

"Vay! Sen varsın ha?! Acaba var mısın?"

Ruh ve madde âlemi arasında varlığın hakiki manasını arayan Raci'nin yolu nihayet bir gün, mezarlıktaki küçük kulübesinde yaşamını sürdüren Aynalı Baba ile kesişir. Benliğini şüphe ejderhasına teslim etmek üzere olan Raci'nin kafasındaki sis perdesi, bundan sonra yavaş yavaş dağılır ve bizleri tadına doyamayacağımız heyecanlı bir yolculuğa çıkarır. Raci'nin, hayalin derinliklerinde hiçlik zirvesinden Zerdüşt'ün diyarına, Kaf ve Anka'ya, oradan da ilahi aşkın nuruna doğru yaptığı bu manevi yolculukta tasavvuf deryasının sırlarına doğru kanat çırpacaksınız.

Listedeki tek okuduğum kitap A'mak-ı Hayal. Kitabı sipariş etmeden 5 dakika öncesine kadar ne adını biliyordum ne yazarını. Kitapyurdu.com'un sayfalarına öylesine dolaşırken görmüştüm bu kitabı ve yorumlarını baktığımda nasıl olup da adını bile duymadığıma şaşırmıştım. Kitabı bitirdikten sonraki düşüncelerime gelince, ismi kadar olmasa da güzel bir kitap olduğunu düşünüyorum. O kadar güzel yorumdan sonra  belki de ben çıtayı yüksek tuttum diye beklentilerimi karşılamadı bu kitap ama yine de güzeldi. Bu tarz kitapları sevenler beğenecektir A'mak-ı Hayal'i.

#1 - Karısını Şapka Sanan Adam


Goodreads Puanı: 4.02

Konusu:
Somut zamanda "kayıp" olan bir insanın varlığını oturtabileceği, kendini var kılabileceği bir yer var mıdır? Varlığının farkında bile olmadan kullandığımız duyularımızın küçük bir kısmını kaybettiğimizde neler olabilir? Profesör Sacks'tan romantik tavırlı, geniş ve açık uçlu yaklaşımlarla örülmüş "ciddi" bir kitap.
Sıradan her insan için "zihinsel" bir yolculuk, nöroloji ile ilgilenenler içinse kaçınılmaz bir kitap.


Şu sıralar ismi ile en çok ilgimi çeken kitap Karısını Şapka Sanan Adam, tabi konusunu da beğendim ama okursam sırf ismi için okuyacağıma hiç şüphem yok :) 

Sizin en çok beğendiğiniz ya da  en çok ilginizi çeken kitaplar hangileri sevgili kitap severler ??? 




2 yorum:

  1. Henüz okumadım ama Aimee Bender'ın Limonlu Pastanın Sıra Dışı Hüznü adlı kitabı bu listede olabilecek bir kitap. Sonra Haruki Murakami 'nin Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünya'nın Sonu da olabilir. Neyse ben dalarsam bu liste devam eders gider.... Bye :)

    YanıtlaSil
  2. Evet Limonlu Pastanın Sıra Dışı Hüznü'nü çok okumak istemiştim bir zamanlar ama ağlarım korkusu ile almamıştım :) Haşlanmış Harikalar Diyarı da güzelmiş :)

    YanıtlaSil